Dagmenu mannen boven de 70 jaar
Dit voorbeeld dagmenu is samengesteld door diëtiste Priscilla Weterings
Ontbijt
-
50 g havervlokken, 200 g sojayoghurt ongezoet verrijkt met calcium, 1 el gebroken lijnzaad, 1 el pompoenpitten en 150 g rood fruit zoals frambozen, blauwe bessen, aardbeien, granaatappelpitjes, bramen etc. (mag ook uit de vriezer).
of
-
havermoutpap gemaakt met 45 g havermout, 200 ml sojamelk ongezoet, 1 el gebroken lijnzaad en 1 el geroosterde pompoenpitten
Gebruik eventueel wat ceylon kaneel of koekkruiden voor de smaak.
​​
Lunch
-
miso soep met champignons en boerenkool (zie hier Priscilla's recept)
-
1 snee volkorenbrood met hummus
In de loop van de middag
-
2 mandarijnen (of neem deze bij de lunch)
-
30 g ongebrande en ongezouten walnoten
Avondeten
-
maaltijd met spinazie-linzen curry, ananas, broccoli en saffraanrijst (zie hier Priscilla's recept)
​
In de loop van de avond
-
1 kiwi
-
25 g zelfgemaakte popcorn met 1 el gistvlokken en een snufje (gejodeerd) zout
​
Drink gedurende de dag 6 glazen water en 2-3 koppen thee of koffie. Drink thee en koffie niet tijdens de maaltijd, maar een uur erna of ervoor. Cafeïne bemoeilijkt namelijk de opname van ijzer.
​
Neem dagelijks 50-100 μg B12, 2000 IU D3 en 250 mg EPA+DHA algenolie. Voor mannen boven de 65 jaar geldt een aanbeveling van 1000 μg B12 per dag.
Jodium kunt u innemen via gejodeerd brood, maximaal een theelepel gedroogd zeewier, een norivel of neem dagelijks een jodium supplement van 150 mcg.