Dagmenu vrouwen boven de 50 jaar
Dit voorbeeld dagmenu is samengesteld door diëtiste Priscilla Weterings
Ontbijt
-
45 g havervlokken of viergranenvlokken, 175 g sojayoghurt ongezoet/sojakwark ongezoet verrijkt met calcium, 1 el gebroken lijnzaad, 1 el chiazaad en 150 g rood fruit
of
-
3 havermout banaan pannenkoekjes (zie recept) met 150 g rood fruit, 1 el lijnzaad en een paar eetlepels verrijkte sojayoghurt ongezoet​ (zie hier Priscilla's recept)
​​
Lunch
-
rijst spinaziesalade met geroosterde radijsjes en kikkererwten (zie hier Priscilla's recept)
In de loop van de middag
-
1 sinaasappel (of neem deze bij de lunch)
-
volkoren Wasa cracker met 15 g 100% pindakaas
-
1 paranoot
Avondeten
-
bloemkool broccoli gratin met cashewsaus (zie hier Priscilla's recept)
-
150 g zoete aardappel gekookt
​
In de loop van de avond
-
1 kiwi
-
100 g aardbeien
​
Drink gedurende de dag 6 glazen water en 2-3 koppen thee of koffie. Drink thee en koffie niet tijdens de maaltijd, maar een uur erna of ervoor. Cafeïne bemoeilijkt namelijk de opname van ijzer.
​
Neem dagelijks 50-100 μg B12, 2000 IU D3 en 250 mg EPA+DHA algenolie. Voor vrouwen boven de 65 jaar geldt een aanbeveling van 1000 μg B12 per dag.
Jodium kunt u innemen via gejodeerd brood, maximaal een theelepel gedroogd zeewier, een norivel of neem dagelijks een jodium supplement van 150 mcg.